۱۸ مرداد ۹۳ ، ۱۷:۱۶
یاران امام زمان چند نفرند
یاران امام زمان چند نفرند
ایران مطلب : ریـشـه کـنـی ستم و در هم کوبیده شدن پایه های کفر و استکبار و شرک و نفاق در صحنه عـالم و تـحـقـّق آرمان حاکمیت توحید و عدالت در جهان، افزون بر وجود رهبری شایسته و مـعـصـوم، قـانـونـی جـامـع و جهان شمول و فراهم آمدن زمینه ها و شرایط لازم، به وجود یارانی زبده، کاردان و لایق و پا به رکاب وابسته است؛ یارانی که قابلیت هایی در حد مـطـلوب و ایـده آل داشـته باشند تا بتوانند منویّات رهبر و مقتدایشان را در گستره گیتی جامه عمل بپوشانند.
پیروزی حق بر باطل و ایجاد این همه تحولات بنیادین همه اش با کرامت و معجزه صورت نمی گیرد، بلکه علاوه بر رهبری و مدیریتی معصوم و برنامه ای جامع و جـهـان شـمـول، کـادر اجـرایـی بـسـیار کاردان و لایق و توانمندی لازم است تا بتوان چنین تـحـولی در سـطـح جـهـان ایـجـاد کـرد و بـه تـعـبـیـر امـام عـلی (علیه السلام) ((اَفـْلَحَ مـَنْ نـَهـَضَ بـِجـَنـاجٍ)) پیروزمند کسی است که یار و یاور داشته باشد. اما یاران امام زمان علیه السلام چه کسانی هستند؟
یاران امام زمان چند نفرند
در روایات مختلفی یاران امام زمان علیه السلام 313 تن معرفی شده است حتی در برخی به نام آنها نیز اشاره شده است اما در این میان باید توجه داشت یـاران امـام زمـان (علیه السلام) چـنـد دسـته اند.
دسته ای از آنان، یاران خاص و ستاد فرماندهی آن حـضـرت هستند که تعدادشان 313 نفر است و همان ها هستند که قرآن کریم در آیه 8 سوره هود از آنان به عنوان «امت معدوده» یاد می کند. هـرگاه زمان ظهور برسد، خداوند این افراد را در اندک زمانی در مکّه ظاهر می کند و بدون حضور اینان قیام مهدی (علیه السلام) شروع نمی شود.
براساس روایات، عدد اصحاب ویژه امام زمان عجّل اللّه تعالى فرجه الشّریف به تعداد لشکر پیامبر صلّى اللّه علیه و اله و سلّم در غزوه بدر (”313” نفر) خواهد بود.
قندوزى در تفسیر آیه وَ لَئِنْ أَخَّرْنٰا عَنْهُمُ اَلْعَذٰابَ إِلىٰ أُمَّةٍ مَعْدُودَةٍ، ”(1)” از امام باقر علیه السّلام و امام صادق علیه السّلام نقل نموده که فرمودند: «همانا امت معدوده ”313” نفر از اصحاب مهدى عجّل اللّه تعالى فرجه الشّریف در آخرالزمان است که همانند عده اهل بدر، در یک ساعت اجتماع مىکنند...» (2)
محمد بن مسلم از امام باقر علیه السّلام روایت کرده که فرمود: «اول کسى که از طرف خدا با او بیعت مىکند، جبرئیل است و نیز از مردم ”313” نفر با او بیعت خواهند کرد...» و نیز از امام باقر علیه السّلام روایت شده که فرمود: «قائم عجّل اللّه تعالى فرجه الشّریف از ما با ترس یارى شده و با نصرت تأیید خواهد شد... پس هنگامى که خروج مىکند، بر کعبه تکیه مىدهد و ”313” نفر به دور او گرد مىآیند...» (3)
دسـتـه دوم از یـاران حـضرت که پس از جمع آمدن پرچمداران و ستاد فرماندهی به یاری ایـشـان مـی آیـنـد طـبـق روایـات 10 یـا 12 هـزار نـفـرنـد. وقـتـی ایـن حـلقـه کامل شد، حرکت و قیام، آغاز می شود.
حلقه سوم از یاران، مومنانی هستند که پس از شروع قیام به آنان می پیوندند و لحظه به لحظه بر تعداد آنان افزوده می شود. در این روند، بسیارى از افراد شایسته به یاران حضرت مىپیوندند. البته نمىتوان یاران حضرت را که در جنگ با دشمنان و دیگر مسائل با حضرت همکارى مىکنند و در راه اهداف حضرت گام برمىدارند، به عدد خاصى محدود کرد. بنابراین، چون براى این گروه از یاران حضرت عددى تعیین نشده، افزایش یا کاهش آن هم معنا ندارد.
پیروزی حق بر باطل و ایجاد این همه تحولات بنیادین همه اش با کرامت و معجزه صورت نمی گیرد، بلکه علاوه بر رهبری و مدیریتی معصوم و برنامه ای جامع و جـهـان شـمـول، کـادر اجـرایـی بـسـیار کاردان و لایق و توانمندی لازم است تا بتوان چنین تـحـولی در سـطـح جـهـان ایـجـاد کـرد
تنوع یاران حضرت
به گفته روایات، آنان از تمام سرزمین هاى جهان اسلام و از دورترین کرانه هاى گیتى و از نقاط پراکنده گرد هم مى آیند که در میان آنان افراد شایسته مصرى و مومنان حقیقى از شام و افراد نیکوکار از عراق و مردان ایثارگرى از طالقان و قم وجود دارند.
ابن عربى در کتاب فتوحات مکیه گفته است:
«آنان (یاران) از عجم هستند و عرب در بین آنها نیست اما جز به زبان عربى سخن نمى گویند» شبیه این روایت در نسخه خطى ابن حماد ص 95 و دیگر منابع هست که نشان مى دهد شمارى از اعراب در میان یاران آن حضرت وجود دارد، چنان که حاکى از وجود شمارى غیر عرب (عجم) نیز در میان آنها مى باشد و بخش مهم ارتش مهدى علیه السلام را ایرانیان تشکیل مى دهند.
پاره اى از روایات مى گوید: در میان آنان پنجاه زن وجود دارد، چنان که در بحار ج 52 ص 223 از امام باقر علیه السلام نقل شده است. و طبق روایتى، زنان 13 نفر هستند که مجروحان را مداوا مى کنند. برخى از روایات مى گوید: بیشتر یاران آن حضرت را جوانان تشکیل مى دهند بلکه طبق بعضى از آن روایات، میانسالان در بین آنها بسیار اندک هستند، همچون نمک در توشه مسافر، مانند روایتى که از امیرمومنان علیه السلام وارد شده است که فرمود:
«یاران مهدى جوان هستند و میان سال در بین آنها نیست مگر همچون سرمه چشم و نمک توشه که ناچیزترین توشه مسافر، نمک است» امید که خداوند ما را در زمره یاران آن حضرت قرار دهد.
۹۳/۰۵/۱۸